Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23. September 2009, 06:39 PM   #6 (permalink)
nocall
Amatör
 
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 1
Standart Cevap: 16F84 ile Çizgi İzleyen Robot Yapımı

Alıntı:
sinasos´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
değerli PIC severler ve profesyonel arkadaşlar ;
Ben PIC olayına henüz yeni girdim ve size sormak istediğim bazı şeyler var. öncelikle herkese ilgisinden dolayı teşekkür ederim.
kullandığım yazılım ve donanım;
1.usb pic proğramlayıcı
2.microcode 3.0 full
3.notebook bilgisayar...
16F84A ile ilgili birkaç çalışma yaptım ve burada bazı sorunlar yaşadım. Proteusta similasyonunu yapınca bazı şeyle farkettim. Örneğin basit bir çizgi izleyen robot yapımına girdim Proteusta çizimini hazırladım (16F84A'nın dahili osilatörünü kullandım) microcode ile basic kodlarını yazdım ve hex olarak çevirdim. Similasyonunu yaptırdığımda devre çalışıp 5 saniye sonra durdu. proteusta PIC'in frekansına baktım 4mhz görünüyor. proteusta bu frekansı değiştirdim ve 1mhz e düşürdüm o zaman devre süper çalışıyo.
1.sorum şu;
microcode proğramı ile (yazılımla) 16F84A'nın frekansını nasıl değiştirebilirim? net'te bazı komutlar buldum ancak uygulamada bir türlü başarılı olamadım.(Ek'li dosyadan inceleyebilirsiniz.)
2.sorum şu;
*pic proğramlamayla ilgili Türkçe ve geniş içerikli bir yazıyı nerden temin edebilirim.
*microcode proğramının komutlarını türkçe anlamlarını ve örnek oygulamalarını nasıl bulabilirim.
bu konularda bana yardımcı olabilecek arkadaşlara çok teşekkür ederim.
saygılarımla.
örnek uygulama ektedir.
1.soruya yanıt.
devrenize baktım. Isis proteus programının devre çizim ve simülasyon kısmını oluşturur. Siz devreyi çizerken 16f84 ün osc1 bacağını devrenin eneji beslemesine vermişsiniz. Osc2 bacağı zaten boşta. similasyonda bu hataları Isis tolere eder ama gerçek devrede bu sorun yaratacaktır. bunun için 2 adet 22pF kondansatör ve 4 mhz kristali osc1 ve osc1 bacağına bağlarsanız sorunu çözebilirsiniz. ayrıca benim bildiğim kadarıyla devrede donanımsal olarak ayarlanmış olan frekans değeri değiştirilemez. sadece programa gecikme alt programı ekler ve belli aralıklarla bu alt programı çalıştırırsanız geçikmeden kaynaklı yapılan işlerde frekans azalmış gibi görüllebilir.
2.soruya yanıt.
istediğiniz bilgilere google arama motorundan çok rahat ulaşabilirsiniz.
Pic programlamaya yeni başlıyorsanız ASM kodlarını veya en azından Pic-C kodlarını öğrenmeniz ilerisi için çok verimli olacaktır.

umarım yardımcı olabilmişimdir.
size kolay gelsin...
nocall isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla