Yakıt pilleri gelecek vaadeden fakat henüz tüketici pazarına sunulmamış bir teknoloji. MTI Micro ise bunu yakın zamanda değiştirmeyi planlıyor. 2006 yılında yakıt hücresi üretimine yoğunlaşma amacıyla geniş kapsamlı bir yeniden yapılanma süreci geçiren şirketin CEO'su Peng Lim "Geri adım attık. İnsanlara gelecek sene teslimat yapılacağını söylemek hiç iyi olmadı" diyor.
Lim firmanın kısa dönemde son tüketici seviyesinde pazarlanabilir yakıt pilleri üretimini hedeflediğini prototip çalışmalarının geçen sene tamamlandığını ve küçük ev aletleri için metanol bazlı pillerin seri üretimine geçmek için fabrika hazırlıklarına başlandığını da bildirdi. Fabrikanın 2009 yılında faaliyete geçmesi ve aynı yıl tüketici pazarını ele geçirmesi bekleniyor.
Daha güçlü motorlu taşıtları hedefleyen rakiplerinin aksine MTI Micro cep telefonları SLR kameralar gibi daha küçük taşınabilir ürünlere yönelmiş.
Yakıt pilleri aynı boyuttaki Li-Ion pillere nazaran 2 kat daha uzun ömür vaadediyor. Örneğin SLR kameranıza taktığınız ek bir Li-Ion pil ile (flaş kullanımına bağlı olarak) 1400-2200 kare fotoğraf çekebilirken MTI'in geliştirdiği yakıt pili bunu 2800-4000 kare seviyesine çıkartabiliyor. Gerçi çok az fotoğrafçı bir defada bu kadar fazla sayıya ihtiyaç duyabilir fakat birkaç yedek pil taşımak zorunda kaldığın söyleyenler de yok değil.
Yakıt pillerinin bir avantajı da dolum süresi.Geleneksel Li-Ion piller yarım saatten fazla sürede dolarken yakıt pilleri bir refill kartuşu ile birkaç saniye içinde şarj olabiliyor.
Yakıt pilleri "yeşil enerji" kapsamına girmese de (çünkü methanol oksijen ile reaksiyona girdiğinde su ve karbondioksit açığa çıkartıyor) enerji santrallerinde elektrik üretimi için kullanılan fosil yakıtı ile geleneksel Li-Ion pilleri şarj ettiğimiz düşünülürse sülfat ve nitrojen dumanı salınımını azaltması açısından değerlendirilebilirler.
Pratik yararları yanında yakıt pilleri daha güvenli olmaları bakımından da avantajlı. Methanol yalnızca alev ile temas ettiğinde yanıcı özelliği bulunan bir madde. Buna karşılık Li-Ion piller sadece biraz ısınarak bile kendi kendilerine alev alabiliyor. Ayrıca yakıt pillerini düşük sıcaklıklarda muhafaza etmek zorunda da değilsiniz. Firma yetkililerinin açıklamalarına göre depolama sisteminde de büyük kolaylık sağlayan bu madde litre başına 5000 watt saat gibi bir enerji üretimine sahip.
MTI'in son ürünü su döngüsü sorununu da çözerek reaksiyonun yan ürünü olarak açığa çıkan suyun tekrar kullanımını da başarmış ve pillerin boyutunu da büyük ölçüde düşürmüş.
Yakıt pillerinin ilk versiyonları geleneksel pillere göre daha pahalı olabilir fakat ileriki modellerde hem güvenlik hem ömür hem de fiyat sorunları çözülecek gibi.
[Sadece Üyelere Linkler Açıktır.Üye Olun !!!
Tıklayarak Üye Olun !!!]