Devre Şeması
PIC16F28 ile Yapılmış LCD'li Şifreli Kilit Sistemi
Şifreli kilit sistemi son günlerde amatör PIC meraklılarınca sıkça talep edilen projelerden birisidir. Webte bu konuda yapılmış bir çok proje bulunmaktadır. Fakat bunların bazılarında şifre değiştirme imkanı bulunmamakta ve çoğunda da LCD kullanılmamaktadır. LCD aslında gereksiz gibi görülse de sisteme bir estetik sağlamakta ve kullanıcıları yönlendirmektedir. Daha önce bu projeyi PIC16F877 (8K) ile yapmıştım fakat yapılan işe göre bu PIC bana göre israf gibi geldi. 16F628 (2K) ile yapmamda belleğinin az olması açısından mümkün gibi görülmüyordu. Şimdi bir çok okur madem öyle nasıl yaptın diye soruyordur eminim… Bende böyle soranlara şu cevabı vereceğim tabiki "PICBasic PLUS" ile yaptım. Bir çok PIC meraklısı genelde programlama dili olarak PicBasic Pro kullanıyor. İnternette karşılaştığımız bir çok forumda en çok konuşulan Pic programlama dilinin PicBasic veya PicBasic Pro olduğu açıkça görülmekte. Son zamanlarda ise programlayıcıların yeni gözdesi PicBasic PLUS'ın artıları arasında ise bir çok yeni pratiklik sağlayan komutlar bu komutların hafızada daha az yer işgal etmesi ve en önemlisi de (bence) Grafik LCD'lerin pratik bir şekilde kullanımına imkan vermesi sayılabilir (şu anda aklıma gelen). Aslında ben bu yazım işlerini pek sevmem bundan dolayı da çoğu defa proje gönderme işinden vazgeçmişimdir. Benim işim uygulama ben uygulama yapacağım bir başkası da bunu dillendirecek ama bunu yapacak birisini daha bulmuş değilim. Hale hazırda elimde onlarca piyasada eşi benzeri olmayan projeler var fakat anlattığım sebeplerden dolayı daha güneş yüzü görmediler. İnşallah vakit buldukça siz değerli okurlara yollamaya çalışacağım. Bu kadar laftan sonra artık proje hakkında bilgi versem iyi olacak. Şekilde de görüldüğü gibi devrede 1 adet 2x16 LCD 1 adet 4x3 keypad 2 adet röle ve birde PIC 16F628 kullanıldı. Devreye enerji verildiğinde kısa bir açılış mesajından sonra Sifre girme ekranı ile karşılaşacaksınız. Bu arada ekran tuşlara bağlı olarak otomatik çalışmaktadır. Şifre girme işi bittiğinde veya belirli bir süre sonra kendiliğinden kapanmaktadır.
Şekil 2. Bağlantı şeması
Proje ile ilgili program dosyası Sifre.hex PIC'e yüklerken yapmanız gereken önemli bir işlem var. Uğraşanlarınız bilir bu tür uygulamalarda EEPROM a başlangıç şifresini girmemiz gerekecektir. Bu işlem yapılmaz ise hiçbir şifre sistemin çalışmasını sağlayamaz. Girilecek bu şifre aslında geçici bir şifredir. Sadece sistemi çalıştırabilmek için kullanılacak başlangıç şifresi. Sonra bu şifreyi dilediğiniz gibi değiştirmeniz mümkündür. Aşağıda IC-Prog ile yükleme yapılırken EEPROM'a başlangıç şifresinin nasıl girileceği hakkında bilgi verilmiştir.
Aşağıda da görüldüğü gibi şifremizin 8 haneden oluştuğu ve bunların sırası ile EEPROM'un 891011121314 ve 15. adreslerine yazılmaktadır. Daha açık bir ifade diyelim ki benim başlangıç olarak kullandığım şifre "14531071" olsun bu şifrenin sağdan itibaren ilk ve diğer haneleri şu adreslere yazılmaktadır.
1- 15 7-14 0-13 1-12 3-11 5-10 4-9 1-8. EEPROM adreslerine yazılmıştır. Birde kullanılan şifrenin hane sayısı da başlangıçta EEPROM’a yazılmalıdır. Hane sayısı için EEPROM'un 16. adresi kullanıldı ve değeride "14531071" için 8 hanedir.
Şekil 3. Başlangıç Şifresinin EEPROMA'a yazılması
Proteus Programını kullanan arkadaşları da düşündüm tabiki. Buda programın proteus versiyonu Sifre_proteus.hex şimdiden kolay gelsin. Unutmadan buda proteus dosyası Sifre.dsn en kısa sürede tekrar görüşmek dileğiyle…….
Mehmet TAŞTAN
mehmettastan-hotmail.com
Dosyaları Buradan İndirebilirsiniz
[Sadece Üyelere Linkler Açıktır.Üye Olun !!!
Tıklayarak Üye Olun !!!]
Parola :
www.proelo.com